E2z

Hur du kan hjälpa din blyg eller rädd hund

Säkra, enkla steg för att underlätta din hunds stressen

Hundar kan vara blyg eller rädd av många skäl, bland annat genetik, brist på tidig socialisering och traumatisk upplevelse. Oavsett orsaken, det finns saker du kan göra för att hjälpa.

Hur du kan hjälpa din blyg eller rädd hund. Ta det i långsam, gradvis steg.
Hur du kan hjälpa din blyg eller rädd hund. Ta det i långsam, gradvis steg.
  1. Ta det i långsam, gradvis steg. Ett av de bästa sätten att hjälpa en hund som är rädd för en specifik sak - oavsett om det är andra hundar, främlingar, eller din dammsugare - är att använda desensibilisering. Det innebär att utsätta din hund till det som skrämmer honom på ett systematiskt, stegvis sätt. Till exempel, om din hund var rädda för ljudet av dammsugaren, kan du börja genom att vrida vakuum på när din hund var i det andra rummet. När han var bekväm på det avståndet, kan du slå på den när han var precis utanför rummet. Så småningom skulle du arbeta upp till han är bekväm med ljudet på nära håll. Genom att använda desensibilisering, skulle din hund lära i sin egen takt att den stora, skrämmande verkligen inte så illa. Använd aldrig "översvämning", vilket innebär att tvinga din hund att konfrontera det som skrämmer honom. Översvämning kan vara traumatiskt för din hund, gör problemet mycket värre, och skapa förtroende frågor mellan er.
  2. Använd klassisk betingning. Med andra ord, para ihop skrämmande sak med något din hund verkligen gillar. Låt säga att din hund är rädd för andra hundar. Börja på ett avstånd där din hund är bekväm, oavsett om det är tio meter från passerande hundar, eller 50. Varje gång en annan hund visas börja mata din hund godsaker. Håll mata dem snabbt, en efter en. Om du vill kan du även chatta glatt till din hund på samma gång. Men när den andra hunden är borta, och behandlar chatta ska sluta omedelbart. Genom att lära din hund att bra saker händer när andra hundar visas och stoppar när de är borta, kommer en förändring ske så småningom i hundens känslomässiga reaktion. Det kommer inte längre att vara, "Åh nej, en annan hund, springa iväg!" utan snarare "Åh bra, en annan hund, var är min behandling?"
  3. Tryck aldrig din hund över tröskeln. I den bästa av alla världar, när man arbetar på ett beteende modifiering program skulle din hund känner aldrig så obekväma att han skulle springa iväg, bark, eller visa någon reaktion som signaler fruktar. För att hjälpa åstadkomma detta, lära sig att läsa din hunds kroppsspråk . Hundar ger subtila signaler när de är rädda. Vi vet allt om tillplattade öron och en tucked svans, men gäspningar, slickar läpparna, en spänd och stel kropp, repor, och sniffa marken finns också tecken på att din hund kan vara nervös. (Titta runt veterinären väntrum nästa gång du är där - du kommer att märka många av dessa signaler.) Om du arbetar med din hund och se något av dessa tecken, backa till ett avstånd som inte utlösa hundens reaktion. I händelse av att din hund reagerar, lämna området så lugnt som möjligt och börja på ett större avstånd nästa gång.
  4. I vissa fall, kan hjälpa tillvänjning. Om din hund är helt enkelt blyg, eller inte spenderat mycket tid runt andra hundar eller människor, ta din hund med dig överallt du kan. Detta bör endast göras om din hunds nivå av stress om lindriga. Din hund kommer så småningom vänja - vänja sig - att vara runt människor och hundar.
  5. Lär folk att använda icke-hotande kroppsspråk. Om din hund är blyg för människor, låta henne närma sig dem i sin egen tid i stället för tvärtom. En person som går mot din hund och lutad över henne kan vara skrämmande! Petting är en annan fråga. De flesta människor vill klappa en hund palmer ner över hundens huvud, vilket kan vara skrämmande för hunden. När din hund har närmat någon, be personen att klappa din hund på bröstet eller på sidan av ansiktet, utan att stirra på henne eller lutar sig över henne. Personen kan även vända sin kropp åt sidan. Denna kroppsspråk gör din hund mer bekväm.
  6. Söka hjälp av en professionell tränare som specialiserat sig på beteende frågor. En tränare kan bedöma din hunds problem, lokalisera exakt vad som utlöser rädslan svar utforma ett protokoll för att hjälpa arbetet genom frågor och ge dig feedback på vägen. Ägare är ibland inte så oroliga för sin hunds rädsla frågor som de är om saker som destruktiva tugga eller dåliga sätt, men rädsla frågor bör tas på allvar. Kronisk stress kan vara mycket ohälsosamt för din hund, och även orsaka skador på immunsystemet, precis som det kan i människor. Att ha en hund som är ständigt rädd kan vara stressande för människor också. Och vissa rädsla frågor, såsom rädsla för okända människor och hundar, kan så småningom förvandlas till aggression problem om de lämnas obehandlade. Så gör din hund en tjänst och ta hans problem, med hjälp av en professionell om det behövs. Den Association of hund utbildare har en state-för-state lista över tränare och är ett bra ställe att börja.
Nicole Wilde är en certifierad Pet Dog Trainer och författare till sex hund-relaterade böcker inklusive Hjälp för din Rädda hund och så du vill vara en hund tränare. Hon presenterar instruktions seminarier över hela världen, arbetar med skydd och grupper räddning, och anses vara en expert på wolfdogs (aka varg-hybrider). Hennes böcker och DVD-skivor seminarium är tillgängliga via Phantom publicering på www.phantompub.com.