E2z

Rengöring katt kräkas av mattor: Tips mattrengöring

Städa upp att katt hårboll utan att lämna mattan fläckar

Vi alla kärlek och omsorg för våra katter trots deras irriterande förkärlek för kräkning på en regelbunden basis. Som med det mesta i det moderna samhället, är spyr borttagning inte så enkelt som en kanske först anar. Resultaten av min egen forskning visar att det finns tre breda kategorier av katt kräkas och spy som du, som en katt ägare, i slutändan kommer att behöva brottas med:

 • den traditionella katten hårboll
 • den nästan ögonblicklig upchuck av kibble äts bara (detta kommer att utses en "kibble boll")
 • den ständigt motbjudande, trögflytande blandning av delvis smält mat och magsafter som kommer upp flera timmar efter en rejäl måltid.

Var och en av dessa spew-typer representerar en annan nivå av utmaning i försöket att förstöra alla bevis om händelsen. Vi ska börja med det enklaste, det gemensamma hårboll.

En katt hårboll kan lätt skiljas från andra former av spew. Det är en kompakt, fuktig men inte slarvigt, torped-formade föremål som nära speglar färgen på din katts päls. På grund av deras godartad sammansättning kan hårbollar behandlas omedelbart (helst) eller vid ett senare tillfälle (icke-optimal) med liten risk för skador på orena objekt (som för den här artikeln kommer vi att anta är din matta).

Hårbollar kan hanteras med en enkel tvåstegsprocess:

 1. Ta bort den försiktigt från olycksplatsen.
  • Hårbollar kan plockas, öste eller rullas effektivt från mattan med hjälp av en mängd olika tekniker och sedan kastas. Jag föredrar plast skedar och knivar som jag får från snabbmatsrestauranger gratis. Det är bäst att planera framåt och få dem i väntan på behovet. De redskap kan sedan bortskaffas eller återvinnas i enlighet med en miljö-tro. Styvt papper (högre kvalitet skräppost) eller kartong (flingpaket toppar) är helt bra alternativ. Det primära målet i hårboll bort är att inte utöva något nedåtriktad kraft på hårboll, vilket driver en fukthalt längre in i mattan. Försök aldrig att köra vakuum över en hårboll av denna anledning
 2. Utför en enkel badda typ sanering av området med en ren fuktig trasa eller svamp. Genom att bara använda vatten är den bästa metoden. Undvik gångtrafik tills det är torrt.
  • Hårbollar lämnar vanligtvis få spår på din matta gång bort. En enkel vattnet rent med en fuktig trasa eller svamp bör räcka. Tvål och vatten eller en kommersiell matta renare kan användas vid behov, men dessa tenderar att attrahera smuts senare. Försök att komma undan med bara vatten om du kan. Jag har använt beslutsamhet och Folex med goda resultat när en starkare rengöringsmedel behövdes. Läs och följ instruktionerna på flaskorna eftersom de kan leda till sämre färgning än den ursprungliga katten spew.
Rengöring katt kräkas av mattor: tips mattrengöring. Ta bort den försiktigt från olycksplatsen.
Rengöring katt kräkas av mattor: tips mattrengöring. Ta bort den försiktigt från olycksplatsen.

Kibbleballs är något mer besvärligt att hantera. De kibbleball resultat när en katt måltid intas och sedan på kort tid, "ned" i en hög på golvet. Beroende på din katts egenheter kan det mycket väl vara flera (men sällan mer än tre) pålar att brottas med.

Många av de avlägsnande tekniker som arbetar på en hårboll fungerar lika bra på en kibble boll som den sanna kibble bollen är bara något fuktig och har goda egenskaper formbeständighet.

 1. Den rekommenderade metoden för rengöring upp det är att lämna den på plats tills det är torrt. Den kan sedan tas bort med skopan tekniken redan beskrivits för hårboll borttagning. När huvuddelen av det fasta materialet har avlägsnats, kan platsen sugas för att avlägsna eventuella kvarvarande små partiklar.
 2. Efter avlägsnandet av den torkade material, avsluta rengöringen efter tvåstegsförfarandet för hårbollar (se ovan).

Några ord av varning: kattmat med höga koncentrationer av karamellfärg kan leda till mattan fläckar om kibble bollen torka. Det andra, om du bor ensam, kan det vara tryck från dina co-invånare att ta bort kibble bollen innan den har torkat helt. Undvik detta till varje pris som våt kibble bollen bort kommer sannolikt att leda till smeta på mattan. I händelse av kladd, följ proceduren som beskrivs nedan för de tuffaste katt spew fläckar.

Städa upp att katt hårboll utan att lämna mattan fläckar. Försök aldrig att köra vakuum över en hårboll av denna anledning.
Städa upp att katt hårboll utan att lämna mattan fläckar. Försök aldrig att köra vakuum över en hårboll av denna anledning.

Mest irriterande för kattägare är vad jag kommer att hänvisa till som spy "pöl". Denna består av en två-fas (fast / vätska) viskösa kombination av delvis smält mat och juice mag. För katter med tillgång till utomhus, är detta ofta åtföljs av gräs eller annan växtmaterial förtäras av ditt husdjur.

På grund av sin vätska karaktär bör pöl angripas så snart upptäckt eftersom det finns en ökad sannolikhet för matta fläckar. Svårighetsgraden av någon färgning beror på vilken typ av matta. Billigare och äldre mattor (som min) kan ha färgats på fabriken för att uppnå sina slutliga färgen. Således färgen är på ytan av mattan fibrer och är mer sannolikt att påverkas av frätande spew. Högre-end och nyare mattor har den färg impregnerad i mattan fibrer, vilket ger mer fläckbeständighet.

Tekniken nedan används vanligen för rengöring något som spillts ut mattan - inte bara katt kräkas - och det tar bara några minuter. Bli av mattan fläckar med dessa tips mattrengöring jag vilja kalla pöl processen. Följande pöl processen har fungerat bra för femton år på en billig, lätt färgade, Berbermatta:

 1. Omedelbart skrapa eller sked upp så mycket av pöl (fast och flytande) som möjligt. Undvik ytan skrubbning eftersom detta kommer bara att driva spy djupare in i mattan. Alla fastämnen skall avlägsnas.
 2. Med en trasa eller något fuktig svamp, suga upp så mycket av kvarvarande fukt som möjligt använda ett badda rörelse ... ingen skrubbning tillåtet.
 3. När det mesta av vätskan har avlägsnats, börjar en upprepad process med badda vatten på plats med en våt svamp / trasa och sedan dutta med en torr trasa eller svamp för att avlägsna vattnet. Den torkande tyg / svamp blir fuktig, så var beredd att vrida den med jämna mellanrum. Målet är att få plats ganska våt (men inte överdrivet soppy) för att spola området och sedan torka bort det mesta av vattnet. Upprepa två eller tre gånger som behövs.
 4. Vid denna punkt alla spår av händelsen kan ha försvunnit och efter en slutlig sandskädda torkning med en torr trasa, är du klar. Undvika att gå på plats tills det har lufttorkas.
 5. Om en fläck är fortfarande synliga, är det dags för en kommersiell renare. Det finns många val, så följer du anvisningarna på flaskan. Försök att stanna med badda processen och endast tillgripa skrubbning när en kraftfull schamponering är nödvändigt sista utväg.
 6. När detta är gjort, kontrollera din katt för att se om det finns några tecken på sjukdom som kräver uppmärksamhet eller om det var din rutin frisk katt spy som vi alla kommer att frukta.