E2z

Hur man väljer en Himalaya

Den Himalayan är känd för sin unika plana yta jämfört med andra kattraser. Den liknar en persisk katt, men har pälsfärger av en Siamese katt. Det är också känt som colorpoint långhår i vissa delar av världen. Denna kattras har ett distinkt utseende, och kan vara svårt att hitta om du köper en från en uppfödare. Här är hur man väljer en Himalayan:

  1. Förstå rasens temperament. Himalayans kallas söta, mjuka katter. Men de kan fortfarande bli upprörd när i ett hem med små barn, särskilt när dessa barn drar sitt hår eller svans.
  2. Begå till rasens behov. Himalayans har lång päls och måste borstas dagligen, så se till att du känner för detta åtagande. Detta kommer att hålla håret från trassel, och dessutom minskar det belopp som de kommer att kasta på dina möbler och andra ställen i ditt hem.
  3. Välj en uppfödare. Uppfödaren du väljer bör vara villiga att visa dig kattungens föräldrar och häckningsområde. Detta område ska vara rent, och alla katter du ser det borde se friska, inte bara de kattungar till försäljning. Välrenommerade uppfödare kommer att vara bekymrade över sin katts nya hem, inte bara om pengar, och bör kräva ett skriftligt avtal. Majoriteten av välrenommerade uppfödare är verksamma i katten samhället genom rasklubbar och visar sina Himalayans i tävlingar. Köp inte en Himalayan genom djuraffär, där du har ingen aning om var kattungen kom ifrån.
  4. Överväga dina alternativ. Du kan räkna med att betala minst 225€ för en renrasig Himalayan katt, eller mer om du vill ha en show-kvalitet katt snarare än en tänkt strikt som ett husdjur. De flesta Himalayans sålda av uppfödare blir kattungar. Välj en som är minst 12 veckor gamla. Vissa uppfödare säljer kattungar så unga som fem veckor, men det är inte bra för katten. Det är bäst att lämna din Himalaya med sin mamma så länge som möjligt.
  5. Fråga om hälsotillstånd. En ansvarsfull uppfödare kommer att garantera att deras Himalayans är fria från kattleukemivirus (FeLV) eller felint immunbristvirus (FIV), två potentiellt allvarliga virus för katter.
  6. Inspektera katten. Besök uppfödarens lokaler, och plocka upp några kattungar eller katter som intresserar dig. Kontrollera om god muskeltonus, och inspektera katten för sjukdomar. Tecken på sjukdom inkluderar nysningar och ögonen med rinnande urladdning. Öronen skall vara ren och rosa inuti. Kontrollera om loppor eller flea smuts, som ser ut som små svarta prickar i Himalaya päls. Pälsen skall vara lång och mjuk, utan knutar eller mattor. Det bör inte ha några kala fläckar, och huden under pälsen ska inte vara torr eller flagnande.
  7. Första veterinär besök. När du väljer ett Himalaya, ta den till en veterinär så snart du kan. Veterinären kan bekräfta katts hälsa och behandla eventuella problem innan de blir värre. Detta är särskilt viktigt om du introducerar Himalaya till en eller flera katter du redan äger. Du vill inte Himalaya att föra någon katt sjukdomar hem till dina andra husdjur.

Himalayans är några av de calmest katter

Hur man väljer en Himalaya. Förstå rasens temperament.
Hur man väljer en Himalaya. Förstå rasens temperament.

Himalayans är några av de lugnaste katter, och de gör stora husdjur för dem som inte vill ha en alltför lekfull katt. Dessa kärleksfulla husdjur kräver några speciella grooming, men på grund av sina långa rockar. Kontrollera att Himalayas temperament och särskilda vårdbehov kommer att arbeta i ditt hushåll innan du väljer en Himalaya.