E2z

Hur man håller en hemlighet för en vän

Kan du bevara en hemlighet

Kan du bevara en hemlighet? Det är ett beklagligt faktum att många människor inte kan. Ibland är en bit av skvaller alltför saftiga att hålla inne, kanske du känner dig manad att berätta för någon annan.

När en vän säger en hemlighet

När en vän säger en hemlighet, är det din plikt att inte berätta för någon. Detta är dock lättare sagt än gjort. Att hålla en hemlighet för någon annan är ett stort ansvar. Här är några saker du behöver tänka på att hjälpa dig att hålla det löftet.

  • Det handlar om respekt. När du blir ombedd att hålla en hemlighet, du måste kunna hålla ditt ord. Om du inte kan det, ditt ord betyder ingenting och du inte respekterar din vän. Oavsett hur dumt är oviktiga eller kontroversiella biten av information, om det inte är för dig att dela, hålla tyst.
  • Utvärdera varför du vill avslöja hemligheten. Om du känner dig manad att berätta för någon annans berättelse, eftersom du vill vara i centrum för uppmärksamheten, måste du omvärdera dina motiv. Men, om du känner behov av att berätta för någon en persons hemlighet eftersom det kommer att vara för personens eget bästa eller det kommer att tjäna någon form av rättvisa, och sedan väga dina alternativ noga. Till exempel, om du upptäcker att din kompis i hemlighet gör droger eller genomför en affär, kanske du känner behov av att berätta för någon annan att få hjälp för din vän.
  • Håll det dolt även om saker går surt. Bara för att du har ett missförstånd med din vän ger dig inte rätt att berätta hemligheten för andra som vedergällning. Om du gör det kan du orsaka irreparabel skada för din vänskap.
  • Säg nej till att hålla hemligheten om det går emot din moraliska kod. Om din vän berättade en hemlighet bara så att du kan hjälpa till att bli en medbrottsling, måste du ange några gränser. Om din vän vill att du ska vara ett bollplank, det är en sak. Men om dina vänner vill att du ska hjälpa till att täcka upp eller vara hennes alibi så hon kan fortsätta sin affär med en gift man, det är din rätt att säga nej.
  • Tänk om borden vändes. Skulle du vara bekväm med tanken att din vän har sagt till resten av världen saker du har berättat för honom i förtroende? Skulle inte du känner dig frustrerad, generad eller upprörd? Detta är hur din vän kanske min känsla. Om du är en sann vän, skulle du aldrig sätta din vän igenom något liknande.
  • Skriv det i din journal om du måste berätta för någon. Om du är den typen som måste få utlopp, så istället för att berätta en annan människa, skriva ner det. Satt det i din journal och skriva som om du pratar med någon. Se till att ingen annan läser det. Använd inte en Word-fil och spara den på din kontorsdator eller något annat som andra människor lätt kan komma åt. Om du måste berätta för någon levande, berätta ditt husdjur.
  • Om du inte kan hålla en hemlighet, be din kompis att inte berätta för dig. Vissa saker är bättre att inte veta. Om du vet att du inte kan lita på att hålla saker hemliga, så kanske det skulle vara bättre om du inte vet något om det.

Hur man håller en hemlighet för en vän. Det handlar om respekt.
Hur man håller en hemlighet för en vän. Det handlar om respekt.

Även om det är allmänt sagt att ingen sak förblir en hemlighet för evigt, vill du att din vän ska minst ha den trygghet som åtminstone du inte kommer att vara en att avslöja hemligheten.