E2z

Hur att sörja din väns död

Stora vänskap varar livet ut

Stora vänskap varar livet ut. En god vän är som ett syskon, någon du skratta med och gråta med. Hon är där för dig oavsett vad omständigheterna är. Men vad händer när du befinner dig inför döden av din goda vän?

Så svårt som det verkar

Hur att sörja din väns död. Ge dig själv tid att läka.
Hur att sörja din väns död. Ge dig själv tid att läka.

Så svårt som det verkar, kan du återställa från din väns död. Det kommer att ta tid, tålamod och stöd från andra. Sörjande döden av din vän kommer inte att bli lätt, och det finns många steg till sörjande.

 • Shock
 • Förnekelse
 • Guilt
 • Ilska
 • Depression
 • Utträde
 • Acceptans
 • Hoppas

Viss erfarenhet alla dessa känslor, medan andra går igenom några. Här är några förslag på hur du kan sörja din väns död.

Stora vänskap varar livet ut. Grieve på dina egna villkor.
Stora vänskap varar livet ut. Grieve på dina egna villkor.
 1. Sörja. Tillåt dig själv att gråta och känna sig ledsen. Häll ditt hjärta ut till en annan vän, en förälder, make eller syskon. Sluta inte tårarna att flöda. Aldrig flaskan upp dina känslor, låt det ut. Du måste släppa all sorg så att lyckan kan flöda igen
 2. Ge dig själv tid att läka. Olika människor möter döden på sina egna villkor. Vissa är klara inom en kort tid medan andra tar år att återhämta sig. Precis som det tog tid att utveckla din kärleksfulla relation med din avlidne vän, kommer det att ta tid att läka såren efter hennes död.
 3. Grieve på dina egna villkor. Förvänta dig inte att följa varje steg i sörjande i den ordning som den presenteras för dig. Att vara arg över hela situationen kan komma före skuldkänslor. Det finns ingen riktig ordning på känslorna. De råkar bara, så att de kan hända på egen tid.
 4. Sök stöd. Titta på folk som bryr sig om dig djupt och tillåta dem att stödja er i denna tid av smärta. Om du behöver, hitta en stödgrupp där man kan känna sig fri att berätta vad du går igenom. Att ha människor som förstår eller åtminstone är villiga att lyssna på dig gör all skillnad i världen. Också hålla kontakten med sin familj. De sörjer för och kommer att behöva ert stöd.
 5. Starta en tidskrift. Om du inte kan uttrycka dig själv till andra av någon anledning eller annan, starta en tidskrift. Skriv vad som finns i ditt hjärta. Du kan också skriva ner speciella minnen av henne så att du inte kommer att glömma dem.
 6. Fokusera på de lyckliga tider. När du ihåg din vän, tänk på de underbara tiderna du hade. Fokusera på positiva, glada minnen. Frossa i det faktum att hon vakar över er och kommer alltid vill att du ska vara lycklig.
 7. Hedra din vän. Tänk på ett sätt att fira henne och alldeles särskilt din vänskap tillsammans. Tänk på något hon har alltid velat göra men inte har tid att göra det. När du är klar, samla de människor som älskar henne och spendera tid hedra hennes minne genom att prata om hennes passioner och saker hon tycker om. Donera till hennes favorit välgörenhet eller fortsätta sin opinionsbildning.

Döden är en del av livet som ingen någonsin är beredd att möta

Döden är en del av livet som ingen någonsin är beredd att möta. Det ofta inte vettigt särskilt om personen som dog var en mycket kär vän. Men med hjälp av andra, kan du övervinna sorg och smärta. Tillåt dig själv att sörja för i slutet av sorgeprocessen, det finns hopp.