E2z

Hur du handskas med barndomstrauma som vuxen

Att växa upp till en vuxen

Att växa upp till en vuxen, skulle du lära dig brukar mogna som individ. Genom sina erfarenheter växer upp, de flesta barndom oro brukar ta en baksätet till större saker, som karriär, familjeliv, pengar och relationer. Men barndomstrauman har ett sätt att hemsöker dig även om dessa händelser skedde många år tillbaka. Dessa kan dyka upp igen i form av fobier eller irrationella rädslor. Dessa kan också dyka upp igen i form av mardrömmar. I vissa fall, om traumat orsakades av missbruk, då problemet skulle kunna ytan i en oförmåga att lita på och ha meningsfulla relationer.

Att hantera din barndom trauman som normalt skulle vara en lång process av återhämtning och gå vidare. Här är några saker du bör tänka på om du vill gå vägen för läkning.

Identifiera källan till din trauma. De flesta barndomstrauman skickas till de djupaste skrymslen ett minne. När du upplever något dåligt, skulle du vanligtvis glömma det och förnekar att det någonsin hänt. Men att växa upp till vuxen ålder, kanske du har några irrationell rädsla. Till exempel kan personer som har drunknat eller som har varit i båtlivet olyckor vara rädd för att simma eller åka båt. Människor som har varit i bilolyckor kan vara rädd när de rider bilar.

Det första steget för att klara av trauman är att identifiera källan till din trauma. Försök att minnas det som hade hänt tidigare, som nu orsakar dig smärta. Om du tydligt minns källan till smärta, då huvuduppgift är att erkänna det som källan till dina nuvarande problem.

Hur du handskas med barndomstrauma som vuxen. Övervinna din trauma.
Hur du handskas med barndomstrauma som vuxen. Övervinna din trauma.

Detta kan visa sig vara smärtsam eller besvärande i början, speciellt om trauma orsakades av missbruk. Men du kommer att behöva fokusera på trauma innan de kan åtgärda det.

Övervinna din trauma

Övervinna din trauma. Övervinna trauma vanligtvis innebär olika metoder. Vissa skulle försöka desensibilisering sig tills den traumatiska upplevelsen verkar obetydlig. Till exempel, om du hade en båtolycka när du var ung, kan du prova att gå på båtliv resor. Börja gradvis, så att du inte får chockad av upplevelsen. Efter ett tag kommer du att användas för den erfarenhet och kommer inte längre vara rädd.

Släpp. Trauman som orsakas av missbruk är ofta svårare att övervinna. Om du hade haft övergrepp som barn, kanske du har problem litar folk. Du kanske har problem med att lita på motsatta könet, till exempel. Detta kan leda till svårigheter att upprätthålla relationer, vilket leder till breakups och brutna äktenskap. Efter att erkänna detta missbruk som källa för din trauma, lära sig att förlåta den eller de personer som kränkt dig i det förflutna. Detta kan vara svårt att göra, i synnerhet om det trauma har lämnat en hel del känslomässiga och fysiska ärr. Om du har svårt att förlåta, så kanske du kan helt enkelt erkänna att det är gjort är gjort, och att genom tiden, kommer dina känslomässiga sår läker.

Flytta på

Gå vidare. Förekomsten av traumatiska händelser kan hålla en tillbaka från att gå framåt i livet. Du kan få en känsla av att sitta fast i det förflutna. Du kanske har en mentalitet att alltid vara offret. När du har erkänt din trauma och övervinna det, lära dig hur du kan gå vidare. Att kunna möta din rädsla kommer att låta dig bli mer öppen för möjligheter och nya saker.

Söka professionell hjälp

Söka professionell hjälp. Om du fortfarande har problem itu dina barndomstrauman, då kan du närmar dig en professionell rådgivare för att få hjälp. Dessa yrkesgrupper kommer att kunna guida dig genom de saker du behöver göra för att övervinna dina tidigare trauman.

Traumatiska upplevelser är en del av livet

Att växa upp till en vuxen. Söka professionell hjälp.
Att växa upp till en vuxen. Söka professionell hjälp.

Traumatiska upplevelser är en del av livet, vare sig du vill det eller inte. När du har gått förbi dina trauman, sluta vara ett offer. Gå vidare med ditt liv, och fokusera på de bra saker som du vill uppnå.